Hoe kiest u een goede accountant voor uw bedrijf in België?

  • Gepubliceerd op December 14, 2021
  • Update op December 20, 2023
  • Leestijd 6 min.
7 cover comment choisir comptable

Bent u nieuw in de wereld van het ondernemerschap of heeft u een vrij beroep en aarzelt u om hulp te krijgen van een boekhouder? Het idee om zelf de boekhouding te doen, lijkt in eerste instantie misschien interessant. Het is echter belangrijk om te weten hoe u taken kunt delegeren. Daarnaast zijn een goede boekhouding en financieel beheer van het grootste belang om een ​​bedrijf effectief te runnen. Hier zijn enkele tips om uw keuze te begeleiden.

Kies een professional aangesloten bij een erkende organisatie

Allereerst is het raadzaam om uw accountant te zoeken in de databases van ITAA (Instituut voor Tax Advisors en Accountants) en IBR (Instituut van de Bedrijfsrevisoren). Het feit dat uw accountant is aangesloten bij een van deze twee organisaties staat garant voor zijn deskundigheid en betrouwbaarheid. U bent er zeker van dat u niet met een amateur te maken hebt.

Gebruik mond-tot-mondreclame

Er wordt vaak gezegd dat mond-tot-mondreclame de beste techniek is om gekwalificeerde mensen te vinden. Probeer advies in te winnen bij de mensen om u heen, misschien bij ondernemers die al eerder in een soortgelijke situatie als de uwe hebben gezeten. Hierdoor kunt u nauwkeurige feedback krijgen van mensen die hier ervaring mee hebben.

Definieer duidelijk de uit te voeren opdrachten

Het zal ook nodig zijn om vanaf het begin de verwachte opdrachten te verduidelijken. Sommige boekhouders bieden namelijk alleen relatief eenvoudige boekhouddiensten aan via spreadsheets. Een ervaren accountant is een echte partner die zorgt voor de jaarlijkse balans en boekhouding. Daarnaast voert hij verschillende analyses uit om de business te ondersteunen in haar ontwikkeling en adviseert hij over de te volgen strategie.

De aangeboden dienst moet dus ook een dimensie van advies en ondersteuning hebben. Zorg er daarom voor dat u met de accountant op één lijn zit met de uit te voeren opdrachten.

Controleer de beschikbaarheid van de boekhouder

U moet de beschikbaarheid van uw accountant controleren voordat u hem inhuurt. Hij moet zich in geval van nood beschikbaar kunnen stellen en goed bereikbaar zijn voor eventuele vragen. Pas echter op dat u er geen misbruik van maakt, aangezien het slechts een externe bijdrager is die ook andere klanten en andere verplichtingen heeft. Hij moet echter wel de tijd kunnen nemen om u te adviseren en u te helpen bij het beheren van uw financiën. U zult hem dus bijvoorbeeld moeten vragen hoeveel klanten hij in zijn portefeuille heeft voordat u hem in dienst neemt.

Liever een boekhouder die gewend is aan uw vakgebied

Het is beter om een ​​accountant te kiezen die al ervaring heeft in het werkterrein van uw onderneming. Kies bijvoorbeeld iemand die met klanten in hetzelfde bedrijf als u heeft gewerkt en daar dus veel kennis over heeft. Zijn ervaring in het veld zal hem dus in staat stellen u beter te adviseren over de te volgen strategieën.

Vraag een gratis eerste afspraak aan

Het is altijd nodig om eerst een kennismakingsgesprek aan te vragen die u niets kost, om de de accountant te leren kennen. Door rechtstreeks met de persoon in kwestie te spreken, zult u heel snel zien of hij gemaakt is om met u samen te werken of niet. U kunt zien hoe deze professional zich gedraagt, of deze de tijd neemt om dingen aan u uit te leggen en of deze gemotiveerd en attent is. Pas na dit gesprek kunt u beslissen of u hem of haar als accountant in dienst wilt nemen of niet.

Hoe vindt u uw boekhouder?

Als mond-tot-mondreclame niet heeft gewerkt of als u de diensten van meerdere accountants wilt vergelijken, gebruik dan onze directory om een ​​professional bij u in de buurt te vinden. Vergeet niet te controleren of de persoon behoort tot een van de belangrijkste beroepsorganisaties, namelijk de IBR en de ITAA.

Hoeveel kosten de diensten van een accountant?

Betalen voor de diensten van een boekhouder kost een bepaalde prijs. Dat is afhankelijk van veel factoren, zoals de reputatie van de accountant en zijn ervaring. De prijs zal ook variëren afhankelijk van het investeringsniveau dat u vraagt ​​(aantal geplande taken, tijd besteed aan advies, et cetera), maar ook van de rechtsvorm van uw bedrijf.

Het kiezen van een accountant is geen gemakkelijke taak. Het is immers een persoon aan wie u het beheer van uw bedrijfsfinanciën toevertrouwt. Het moet daarom een ​​betrouwbare professional zijn, bekwaam en attent op uw behoeften. Bovendien kan een ervaren accountant uw bedrijf echt naar een hoger niveau tillen.

Wacht dus niet langer en zoek nu in ons bestand naar de accountant die het verschil gaat maken voor uw bedrijf.

Hoeveel kosten de diensten van een accountant?

Betalen voor de diensten van een boekhouder kost een bepaalde prijs. Dat is afhankelijk van veel factoren, zoals de reputatie van de accountant en zijn ervaring. De prijs zal ook variëren afhankelijk van het investeringsniveau dat u vraagt ​​(aantal geplande taken, tijd besteed aan advies, et cetera), maar ook van de rechtsvorm van uw bedrijf.

Op zoek naar Boekhouders & fiscalisten?
Geef uw postcode of stad in om resultaten te krijgen
by Josie Wensley
share on Email Twitter